De leukste markten in het zuiden van Le Marche

This post is also available in: Nederlands

Geschreven door Vanessa Bussola voor https://ciaotutti.nl

Vind jij het ook zo leuk om tijdens je vakantie in Italië een markt te bezoeken? Lekker slenteren, boodschappen doen of zoeken naar culinaire souvenirs? Het is altijd weer genieten van de gezellige bedrijvigheid en van de mix aan geuren en geluiden. Je ontdekt lokale specialiteiten, allemaal even vers en even lekker.

Vanessa van Villa Bussola tipt in deze blog de leukste markten in het zuiden van Le Marche, in San Benedetto del Tronto, Offida, Comunanza, Grottammare, Acquaviva Picena en Ascoli Piceno.


Vanessa: ‘Vind je ook niet dat de sfeer en de emoties die op een markt te voelen zijn vaak bijdragen aan de beleving van je vakantie? Door een geur, een smaak, een liedje of een bepaalde sfeer komen regelmatig herinneringen aan de vakanties weer terug. Heerlijk vind ik dat!

Gelukkig kan ik bijna elke week naar zo’n heerlijke markt. Vanuit Villa Bussola zijn al deze markten namelijk goed te bereiken. Al deze markten zijn een uitje op zich, van de gezellige avondmarktjes met streekproducten tot de grootschalige weekmarkten en de antiekmarkten, waar je lekker kunt snuffelen tussen antieke spulletjes en ambachtelijke kunstwerken.

San Benedetto del Tronto – markt onder palmbomen
De grootste wekelijkse markt in het zuiden van Le Marche is de markt in de badplaats San Benedetto del Tronto, die op dinsdag- en vrijdagochtend wordt gehouden. De straten van het centrum van dit gezellige vakantieoord vol sierlijke palmbomen vullen zich dan met maar liefst driehonderd kraampjes.

De markt zorgt voor heel wat bedrijvigheid in de stad. De locals en de bewoners van de omliggende dorpen komen hier hun inkopen doen. De markt staat vooral bekend om de kleding en tassen, maar je vindt hier ook heel wat lokale producten. Het is een ruim anderhalf kilometer lange shopwalhalla!


Wist je dat Le Marche bekend staat om het bewerken van onder meer leer en stof en om de productie van schoenen, tassen en kleding? Verbaas je niet als je op de markt tussen de rekken ook merken als Jack&Jones, Only, Tod’s, Hogan, Armani, Guess, Nero Giardini, Docksteps en Prada tegenkomt. De fabrieken van deze modemerken liggen allemaal in Le Marche.

Je kunt hier dus prima slagen voor prachtige tassen (vooral aan het Piazza San Giovanni Battista), mooie kleding (in de Viale Secondo Moretti) en bijzonder mooie, handgemaakte schoenen. De kramen dragen natuurlijk niet de bekende merken, maar al snuffelend kom je de bekende namen regelmatig tegen.

De rijen vol met kraampjes lopen aan de Viale Bruno Buozzi langs de laan met palmbomen door tot aan het begin van de vier kilometer lange boulevard en het zandstrand. Hier staan de verkopers van lokale, veelal biologische groente en fruit. Nog meer landelijke producten vind je in Via Montebello, samen met bloemen en plantjes voor in de groentetuin.
Vier kilometer verder op, aan het einde van de schitterend versierde lungomare, de promenade, is het deel van San Benedetto del Tronto dat Porto d’Ascoli heet. Hier wordt er op zaterdagochtend het hele jaar door in Via del Mare een kleinere dagmarkt gehouden.

Dit stadsdeel organiseert in de zomermaanden ook verschillende gezellige markten. Op maandag kun je bijvoorbeeld naar de gezellige avondmarkt Curiosando al Mare (Via del Mare / Via dei Mille), vanaf het eind van de middag tot na middernacht.

In de zomer wordt er in San Benedetto del Tronto ook avondmarkt gehouden, aan de Viale Marinai d’Italia. Je vindt er onder meer juwelen, kraaltjes en stoffen uit Azië. Deze levendige marktstraat is in de zomer open van 16.00 tot 01.30 uur.

Liefhebbers van kunst en antiek kunnen tijdens L’Antico e le Palme kostbare en zeldzame kunstvoorwerpen bewonderen. Niet alles is te koop, veel wordt alleen tentoongesteld. Het is in feite een unieke kans om zilveren meubelstukken te zoeken en te vinden, of juwelen, schilderijen, tekeningen en prenten, sculpturen, tapijten, stoffen en keramiek.

Deze markt is een echte traditie geworden: heerlijk neuzen tussen de leuke hebbedingen die aangeboden worden door de circa tweehonderd kooplieden.

De antiekmarkt in San Benedetto del Tronto wordt drie keer per jaar gehouden, in het laatste weekend van april, van juni en van augustus.

Ook in de winterperiode wordt er een feestelijke markt gehouden, de Fiera di Santa Lucia, een grote jaarlijkse happening op 13 december.

Offida – markt & kantklossende dames
Offida is een van de kleine juweeltjes in het binnenland van het zuidelijke deel van Le Marche. Het oude centrum heeft een charmante middeleeuwse uitstraling met smalle straatjes en veel renaissance details. Neem zeker even de tijd om voor of na je marktbezoek het stadhuis, de kerk en het theater te bewonderen, alle drie aan het driehoekige Piazza del Popolo.Iedere donderdagochtend strijkt de markt neer in Offida. Dan vullen de straten en pleinen zich met kraampjes waar de dorpsbewoners hun boodschappen halen. Naast de gebruikelijke items zoals kleding, keukenlinnen, keukenbenodigdheden en tweedehands artikelen vind je er heel veel verse producten: vis, kaas, biologische honing, warme porchetta (speenvarken aan het spit), groente en fruit.
Loop echt even door tot aan het einde van de markt, want daar staan altijd een paar wagens met plantjes voor je kruiden/groentetuin en wat pluimvee, soms zelfs vergezeld door konijnen, biggetjes, lammetjes, melkkoeien en kalfjes.

Neem even de tijd om de kerk Santa Maria della Rocca te bewonderen. Deze bevindt zich op een opvallende en indrukwekkende plaats, niet ver van het hoofdplein. Hier heb je een adembenemend uitzicht over de stad en de heuvels.

In deze heuvels worden topkwaliteit wijnen geproduceerd. Zeer geliefd bij de wijnkenners zijn de Pecorino, de Passerina en de Offida Rosso, allemaal met DOCG-keurmerk (Denominazione di Origine Controllata e Garantita), hetgeen aangeeft dat de wijnen aan de hoogste kwaliteitseisen voldoen.

Offida staat bekend om haar merletto a tombolo – de handgemaakte kloskant, een acht eeuwen oude ambachtstraditie die nog steeds met bijzondere precisie beoefend wordt. Je komt in de smalle straatjes regelmatig kantklossende dames tegen. Ze zitten geconcentreerd te werken, vaak op straat of in de deuropening, en laten je trots hun kunstwerkjes zien.


In de zomer (juli en augustus) wordt op vrijdagavond de Mostra Mercato Artigianato, Antiquariato, Collezionismo – Suoni e Colori dal Mondo gehouden. Een hele mond vol voor een gezellige markt met allerlei kleurrijke hebbedingen van dichtbij en ver weg. De markt is te bezoeken van 17.00 tot 24.00 uur.

Comunanza – vogeltjes & verleidelijke streekproducten
De jaarmarkt in Comunanza is er één om in de agenda te zetten. Comunanza ligt in het binnenland in de vallei van de rivier Aso, ongeveer vijftig kilometer van de kust, aan de voet van de Monti Sibillini. Dit oud dorpje werd vroeger door de Romeinen opgericht vanwege de thermale bronnen.

Al meer dan een halve eeuw wordt hier op de eerste zondag van oktober een bijzondere markt gehouden: de Fiera degli Uccelli. Een hele happening voor dit rustige middeleeuwse dorp.Het dorp vult zich dan namelijk met driehonderdzestig kramen, waar van alles verkocht wordt, van kleding tot schoeisel, van schoonmaakmiddelen tot bijouterie, van speelgoed tot een uitgebreid snoepassortiment.

Maar de grootste attractie, zoals de naam al onthult, is de aanwezigheid van heel veel uccelli, vogels! Honderden kooitjes, allemaal gevuld met de meest kleurrijke zingende vogeltjes en de meest uiteenlopende vogelsoorten, zoals adelaars, raven, papegaaien, uilen…Het aanbod aan (huis)dieren is in de loop der jaren steeds verder uitgebreid. Je vindt er nu ook schattige puppy’s, speelse kittens, vertederende konijntjes, schildpadden, vissen en hamsters.

Je kunt de Fiera degli Uccelli bezoeken van 8.00 tot 22.00 uur. Voor de lekkere trek tussendoor zijn er food trucks. Daarnaast wordt deze markt sinds vorig jaar verrijkt met de Mercato della Terra dei Monti Sibillini.

In samenwerking met Slow Food Piceno worden er heerlijke lokale producten aangeboden: appels, saffraan, kastanjes, noten, truffel, honing, pasta, jams, bier, wijn, salami’s, kazen… Allemaal vol passie door de boeren uit de omringende plaatsen geproduceerd om de Slow Food-filosofie van puur, (h)eerlijk eten en gezond leven te promoten.
Grottammare – feestelijke markt ter ere van de nieuwe wijn
Grottammare is een populaire en druk bezochte badplaats. Het wordt ook wel ‘de parel van de Adriatische kust’ genoemd, dankzij de mooie palmbomen, de goed verzorgde parkjes en de betoverende oude borgo.

Een deel van het stadje ligt aan zee, met een gezellig zandstrand, een mooie moderne promenade met bloemenperkjes, grote hotels en grandioze art deco-villa’s uit de vorige eeuw.Zilverkleurige olijfbomen, strakke rijen wijnranken, geurende dennenbomen en bladrijke citrusplanten groeien op de heuvel aan de andere kant van Grottammare. Hier vind je il Paese Alto, een oude magische burcht, de pittoreske oude borgo met straatjes die steeds omhoog en omlaag lopen, langs oude palazzi, restaurantjes en winkeltjes met moderne kunst. Persoonlijk vind ik dat juist deze twee verschillende gezichten van dit stadje het zo aantrekkelijk maken.

De wekelijkse markt wordt op donderdagochtend gehouden. De kraampjes slingeren door de straten van het modernere centrum. De marktlui bieden hier alle goederen aan die je kunt bedenken: ondergoed en schoeisel, potten en pannen, kralen en tassen, groente en fruit, vis en vlees…
De allergrootste markt is de Fiera di San Martino, die wordt gehouden rond 11 november. Een paar dagen lang wordt er feest gevierd ter ere van Sint Maarten. Oorspronkelijk werden er op deze markt grondstoffen en typische producten geruild, vandaag de dag heeft de markt een beetje zijn puur landelijk karakter verloren en gaat het voornamelijk om een feestelijk moment met veel vertier voor groot en klein.

Ma per le vie del borgo dal ribollir de’ tini va l’aspro odor de i vini l’anime a rallegrar’ – maar door de straten van het dorp uit de bruisende vaten doet de zure geur van wijn de zielen juichen. Deze zin geeft exact de sfeer van de hedendaagse viering van dit feest weer. Het komt uit het gedicht San Martino (dat alle kinderen in Italië op de lagere school uit hun hoofd moeten leren), van de hand van een van de grootste dichters van Italië, Giosuè Carducci.

Naast de vierhonderd kraampjes met uitnodigende lokale specialiteiten en ontelbare soorten zoetigheid, wordt tijdens de Fiera di San Martino vooral de komst van il vino nuovo, de nieuwe wijn, gevierd. Deze nieuwe wijn, die dieprood is en nog zoetig en licht sprankelend smaakt, vloeit dan in overvloed. Volgens traditie hoor je het te drinken bij caldarroste, geroosterde kastanjes.

Acquaviva Picena – antiekmarkt & gevlochten manden
Op driehonderdzestig meter boven de zeespiegel ligt het dorpje Acquaviva Picena. Deze prachtige middeleeuwse borgo wordt omringd door oude muren, een waar militair meesterwerk uit de renaissance.

Ik wandel graag door de kleine steegjes van het centro storico. Het is een typisch Marchigiaans dorp met een mooie toren, antieke huizen, knusse kerken, sierlijke stadspoorten en bovenaan het fort met een indrukwekkend uitzicht. In een cirkel om me heen zie ik de suggestieve glooiende heuvels en in de verte de blauwe zee.

In de maanden juli en augustus wordt er op woensdagavond de Mercato dell’Artigianato e Hobbisti gehouden. Lokale ambachtslieden tonen hier hun vaardigheden, van houtsnijders en steenhouwers tot glasblazers en pottenbakkers.

De specialiteit waar Acquaviva Picena bekend om staat, is de ambachtelijke productie van manden van gevlochten riet en bies, de pagliarole. Een zeer nauwkeurig en geduldig werk, dat in handen is van de vrouwen van het dorp.

Vroeger werd dit vooral ‘s nachts als tijdverdrijf gedaan. Nu kun je de oudere vrouwen dit werk zien doen in de deuropening van hun huizen, vooral in de zomer. De rieten manden worden met formidabele vaardigheid en met gebruik van slechts een priem geweven. Prachtig om te zien!

foto: gemeente Acquaviva Picena

De markt wordt nog extra verrijkt door culinaire stands, food trucks met heerlijke gerechten en kraampjes met lokale biologische producten.

Extra tip: eind juli en begin augustus staat Acquaviva Picena in het teken van de Palio del Duca en de Sponsalia, twee eeuwenoude middeleeuwse tradities. De geschiedenis van dit dorp wordt hiermee van generatie op generatie doorgegeven, zodat de herinnering niet verloren gaat.

Ascoli Piceno – kruiden, antiek & kerstsfeer
De fantastische entourage van de stad Ascoli Piceno mag natuurlijk niet ontbreken in deze lijst van mooie markten in het zuiden van Le Marche.


Men noemt Ascoli Piceno ook wel ‘de stad van de honderd torens’. Ooit waren het er zelfs meer dan tweehonderd, maar veel torens stortten in tijdens de aanvallen van keizer Frederik II, toen hij de stad veroverde in 1242. Romaanse kerkjes, gotiek, renaissance, barok… Het lijkt erop dat alle stijlen in het centrum van Ascoli Piceno samen een feestje hebben gebouwd.

Wil je meer lezen over deze stad? Check dan ook onze City Walk in Ascoli Piceno!

Ik probeer me altijd een voorstelling te maken van de oorspronkelijke bestemming en het originele uiterlijk van de pleinen. Hier hebben eeuwen lang miljoenen mensen hun waren verhandeld. Konden de muren van de gebouwen praten en ons vertellen wat ze allemaal gezien hebben…

Het Chiostro di San Francesco is een van die plekken die in mijn beleving heel veel gebeurtenissen voorbij heeft zien komen. Op deze binnenplaats van een klooster wordt al jaren de dagelijkse groentemarkt gehouden. De naam van deze plek is dan ook omgedoopt tot het Piazza delle Erbe, het plein van de kruiden.

Onder de gotische bogen die ondersteund worden door imposante zuilen en pilaren en om de put midden op de binnenplaats staan nu iedere ochtend de lokale boeren hun beste seizoenproducten te verkopen.Op woensdag- en zaterdagochtend wordt er op Piazza Arringo en Piazza Roma de wekelijkse grote markt gehouden. Het is heerlijk slenteren langs de kraampjes met een groot assortiment aan koopwaren.Houd je van lekker neuzen tussen mooie tweedehands spullen? Op zoek naar kunst of kitsch? Dat kan in Ascoli Piceno ook! Op de Mercatino dell’Antiquariato (elk derde weekend van de maand, m.u.v. juli, augustus en december) staan zowel professionele handelaren als de plaatselijke verenigingen en inwoners. Je kunt hier op zaterdag van 16.00 tot 20.00 uur, op zondag van 10.00 tot 20.00 uur terecht.


Je vindt er oude fluwelen stoelen, versleten stripboeken, grote kroonluchters, kistjes vol horloges, antieke nachtkastjes, goudkleurig servies en zilverbestek, ouderwetse armbanden en oorbellen, fraaie lampenkapjes met franjes, ongesigneerde schilderijen, oude vinyl platen, verweerde houten kratten en nog veel, veel meer.

De oude aflevering van de Italiaanse versie van het televisieprogramma Tussen kunst en kitsch waar Max e Cerbero (Massimiliano Pani en de deskundige ex-vervalser Marco Cerbella) over de antiekmarkt in Ascoli Piceno lopen, geeft een mooi beeld van de sfeer die je hier treft. Het is bovendien een goede luisteroefening (ik vind namelijk dat de presentator Massimiliano Pani voortreffelijk mooi Italiaans spreekt). Klik hier voor de link naar deze aflevering.In december wordt het Piazza Arringo omgetoverd tot een kerstmarkt, met maar liefst 260 houten marktkraampjes, een schaatsbaantje en muziek. Il Villaggio di Babbo Natale, zoals de kerstmarkt heet, trekt ieder jaar veel publiek. Het plein wordt volledig omgetoverd, met bewegende beelden op de omringende gebouwen, kleurrijke versieringen en moderne kerstverlichting.Nog drie markttips: Fermo, Porto San Giorgio & Colli del Tronto
In de sfeervolle, slingerende straatjes van het prachtige middeleeuwse stadje Fermo vind je elke donderdagavond in juli en augustus al bijna veertig jaar lang de Mostra Mercato dell’Antiquariato ed Artigianato (van 17.00 tot 01.00 uur). Het is een mooie mix van antiek, curiosa en tweedehands spulletjes, aangeboden door kunsthandelaren en verkopers uit heel Italië, bewoners, verzamelaars en kunstverenigingen.

Al rond het middaguur komen de kinderen uit het dorp in de Viale Vittorio Veneto bij elkaar. Hier wordt de kindermarkt opgebouwd, waar de jonge verkopers hun oude speelgoed, boeken en dvd’s verkopen.

In het centrum van de elegante badplaats Porto San Giorgio wordt op een van de zondagen rond 23 april de Fiera di San Giorgio gehouden. Ter ere van de patroonheilige worden allerlei activiteiten georganiseerd. De meer dan driehonderd verkopers vrolijken het stadje op met hun goederen en spitsvondige aanprijzingen.

In het kleine dorpje Colli del Tronto wordt er ieder jaar op de eerste zondag van maart de Fiera Piante, Vimini e Bambù gehouden, met meer dan honderd kraampjes in het teken van planten, riet en bamboe.

Geplaatst in Blog's Villa Bussola, Geen onderdeel van een categorie en getagd met , , , , .

Geef een reactie